A recipe has no soul. You, as the cook, must bring soul to the recipe.
Thomas Keller
A receptnek nincs lelke. Neked, mint szakácsnak kell lelket adni neki.
Thomas Keller

ctaar.rutgers.edu
Chili, mondjuk a meggyes piskótába nem szoktam, különben majdnem minden ételbe becsempészem. Persze a mennyiség a vendégek ízlésétől is függ. A csípős ételekről mindig Fekete István Matula bácsija jut eszembe, aki azt szerette, ha még a feje búbját is csípi. A trópusi és szubtrópusi országokban igen kedveltek a csípős fogások, lásd Indiát, Thaiföldet, Mexikót, Közép-Amerikát. Hogy miért pont a 40˚C-os átlaghőmérsékleten élők szeretik forrón? Azért, mert az erőteljes izzadás hűti a testet. Különböző országokban kóstoltam és „ importáltam” chilit, ugyanis egészen máshogy csíp, mint a felénk termesztett cseresznyepaprika. A chilinek a falat lenyelése után, lassan kezd kibontakozni a hatása, finoman megbizsergeti a szájüreget és a garatot, majd a bizsergés felerősödik. A milyenségétől függően persze érezhetjük tűznyelőnek is magunkat, de a forróság nem terjed ki az emésztőrendszer további szakaszaira. Ellentétben a cseresznyepaprika érzéstelenítőként funkcionál az első perctől, miután mindent lezsibbaszt a garatunkig, miközben küszködünk a könnyeinkkel, továbbhalad, pontosan feltérképezhetjük a nyelőcsövünket és a gyomrunkat is, ahol a kénköves poklot képes megidézni. Nagy hasi műtétek elvégzése is lehetséges ebben az állapotban. És ez még nem minden, ami egyszer bekerült a rendszerbe, annak ki is kell kerülnie onnan.
A világon több száz féle chilit termesztenek. Mindegyik variációnak egyedi a formája, színe és az íze.
A paprika erősségért a kapszaicin (capsaicin) nevű vegyület felelős. A kapszaicin 80%-át a paprika magja és „erei” tartalmazzák. A chili paprika erősségét a Scoville skálán, Scoville egységekben határozzák meg. A skálát feltalálójáról, Wilbur Scoville amerikai gyógyszerészről nevezték el. A skála 0 értéke az édes paprikának felel meg, míg a tiszta kapszaicin 15.000.000-16.000.0000 egység között van. A legerősebb chili a Haga Jolokia paprikafajták, a Naga Viper, Trinidad Scorpion Butch T, 855.000-1.463.700 Scoville egységgel, az általunk jobban ismert habanero és piri-piri a harmadik, a Jalapeño és a magyar erős paprika a hetedik, értékük 2.500-8000 egység.

4thringroad.com
Naga Viper

intenseexperiences.com
Naga Jolokia

thepepperseed.com
Trinidad Scorpion Butch
Lelket az ételnek azzal adunk, hogy szívvel főzünk és ravaszul fűszerezünk. Még ha nem is kedveljük a csípős ételeket, akkor is használhatunk chilit olyan mennyiségben, hogy élvezetes íz hatást csaljunk elő a fogásunkból.
A jó íz nem az egyedüli előnye a chilinek. Egészségügyi szempontból sem elhanyagolható fűszerről van szó.
Daganatos betegségek
A daganatsejteket a kapszaicin hatékonyan pusztítja mutatták ki a kutatások. Prof. Dr. H. Phillip Koeffler (University of California, Los Angeles) vizsgálatai bizonyították, hogy in vitro és in vivo (egerekben), a kapszaicin gátolja a humán prosztata rákos sejtek növekedését.
Fájdalomcsillapító
Osteoarthritis estén helyi fájdalomcsillapítóként használják kenőcsökben, enyhíti a neuropathiából eredő fájdalmat cukorbetegeknél. Vizsgálatok bizonyították, hogy megelőzhető vele a fejfájás, sőt a migrénes fejfájás is.
Arcüreggyulladás, orrdugulás
A kapszaicinnek erőteljes antibakteriális hatása van, ezért az akut és idült arcüreggyulladást is képes megelőzni. Mivel stimulálja a szekréciót, ezért segít a nyákot kiválasztani az orrüregből, így megszünteti az orrdugulást.
Gyulladáscsökkentés
A kapszaicin hatékony gyulladáscsökkentő.
Bélbetegség
A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin enyhíti a bél gyulladásos megbetegedéseit. Hatásos a H.pylori ellen is, így a gyomorfekély megelőzésében is szerepet játszhat.
Fogyókúra
A kapszaicin fokozza az anyagcserét az beviteltől számított 20 percen keresztül. Így remek kalória égető.
Szív
Csökkenti a koleszterin és triglicerid koncentrációját a vérben, valamint a vérlemezkék összetapadását, gátolja a vérrögképződést. Ezáltal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.
Immunerősítő
A chili paprika gazdag A és C vitaminban, ennek köszönheti immunerősítő hatását.
Ne ódzkodjunk a kicsit csípős ételektől, amellett, hogy gasztronómiai élményt nyújtanak, segítenek a betegség megelőzésében is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése