2011. máj. 16.

SPÁRGÁZZUNK!




Asparagus inspires gentle thoughts. 



A spárga nemes gondolatok megihletője.




Benne járunk a spárga szezonjában, ez engem arra ihletett, hogy írjak erről a remek zöldségről.
A spárga a liliomfélék családjába tartozik. Története az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak frissen és szárítva is fogyasztották. Gyógyszerként is használták vízhajtó tulajdonsága miatt. Az ájurvédikus gyógyászatban, napjainkban is alkalmazzák emésztőszervi megbetegedéseknél.

A spárga tápértéke

Bázikus jellegű táplálék, alacsony kalória- és nátriumtartalma, magas fehérje- és rosttartalma van. Kiváló forrása a folsavnak, B vitaminoknak, A , C és K vitaminnak.
Gazdag kalciumban, káliumban, cinkben, mangánban, szelénben, rézben és vasban.
Antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaz.


Egészségügyi hatásai

-          Bázikus mivolta csökkenti a szervezet savasságát és segít a felesleges anyagcseretermékek kiürülésében.

-          Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása javasolt ízületi gyulladás és reuma esetén.

-          Magas rosttartalma elősegíti a belek működésének helyreállítását.

-          Magas antioxidáns és glutation tartalma a szívbetegségek, rákos megbetegedések megelőzését teszi lehetővé.

-          Vízhajtó hatású, ezért többek között ajánlott a PMS tüneteinek enyhítésében.

-          Elősegíti az oxalát típusú vesekövek feloldását, valamint segít megelőzni vizeletkiválasztó rendszer gyulladásos megbetegedéseit.

-          Várandós anyáknak különösen javasolt a fogyasztása magas folsavtartalma miatt.
A folsav segíti az embrionális és magzati idegsejt kialakulását, segít megelőzni a spina bifida  és az anencephalia kialakulását.

-          Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A spárga valamivel kevesebb inulint tartalmaz, mint az articsóka. Ez az egyedülálló  szénhidrát ugyanis emésztetlen marad  addig, amíg nem jut a vastagbélbe, itt baktériumok tápanyagául szolgál (Bifidobacteria, Lactobacilli), ezek a baktériumok a tápanyagok hatékonyabb felszívódásában játszanak szerepet.

-          Franciaországban afrodiziákumként is fogyasztják, alakjának fallikus mivolta a magyarázat. Franciául a spárga asperge, ezt a szót használják a szlengben a péniszre. 


Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a spárga kemény legyen, a rügyek szorosan zártak.
Fogyasszuk frissen, ne tároljuk 3 napnál tovább a hűtőszekrényben.
Legjobb párolni, maximum 5 perc kell, hogy elkészüljön és megtartsa tápértékét.
A spárgalevesen lépjünk túl, számtalan kitűnő recept létezik, amivel átvarázsolhatjuk ezt a jó kis zöldséget. Arról nem is beszélve, hogy az állandó időzavarral küszködő embereknek sem kell több 20 percnél egy nagyszerű ebéd vagy vacsora elkészítéséhez.

1 megjegyzés: